W ciągu ostatnich kilku lat yerba mate stało się niezwykle popularne na świecie i w Polsce. Kiedyś napój znany jedynie w Ameryce Południowej, dzisiaj niezwykle zdrowy zamiennik kawy i wszelkich energetyków. Czym jest to całe yerba mate i skąd to całe zamieszanie?
Co to yerba mate?
Yerba mate to napar przygotowany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to niezwykła roślina, uprawiana jedynie w Argentynie, Brazylii i Paragwaju. Susz potrzebny do przygotowania napoju pozyskuje się z młodych liści rośliny. Następnie są one odpowiednio suszone, cięte lub mielone. Tak przygotowane, podobnie jak wino, leżakują, aby nabrać charakterystycznego gorzkawego smaku. Po całym procesie susz jest gotowy do zaparzenia i picia. Co warto robić, przez wzgląd na niezwykłe właściwości yerba mate.
Właściwości yerba mate
Zdrowszy zamiennik kawy posiada wiele ciekawych właściwości. Oczywiście najszerzej jest znany z tego, że daje niezwykłego kopa energii. To dzięki wysokiej zawartości kofeiny, większej od stężenia w czarnej kawie, czy energetyku. Przy czym więcej energii nie powoduje problemów z koncentracją. Wręcz odwrotnie — yerba mate wspomaga skupienie.
Liście ostrokrzewu paragwajskiego to skarbiec składników odżywczych i mineralnych. Wykryto ich ponad 200. I może nie wszystkie dostają się do ostatecznego napoju, to yerba mate sprawdza się jako suplement diety. Dostarcza organizmowi między innymi magnez, cynk, fosfor, witaminy A, B1 czy C. W naparze znajdują się również substancje o działaniu antynowotworowym, moczopędnym, wspomagające trawienie, pomagające przy zaparciach, regulujące ciśnienie krwi, a nawet poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci.
Wszystko za pomocą tego jednego napoju. Nic więc dziwnego, że wiele osób przestawia się z picia kawy na yerba mate. Ma lepszy wpływ na zdrowie, dodaje więcej energii na dłuższy czas i dostarcza wielu składników, zamiast ich wypłukiwać z naszego organizmu.
A z racji tego, że jest okres letni, rekomendujemy również artykuł, gdzie dowiesz się, jakie są najlepsze zupy na lato.