Najbardziej szkodliwa dla klimatu naszej planety jest żywność pochodzenia zwierzęcego, ponieważ jej konwencjonalna produkcja emituje najwięcej gazów cieplarnianych do naszej atmosfery. O ile nie jest to „wolny” organizm, wszystkie odzwierzęce produkty spożywcze mają jakiś wpływ na środowisko.
W skali globalnej produkcja żywności odpowiada za około jedną trzecią wszystkich emisji gazów cieplarnianych. Jest więc na równi z transportem, jeśli chodzi o decyzje mające wpływ na zmiany klimatu. Ogólnie rzecz biorąc, im niżej w łańcuchu pokarmowym konsumujesz, tym mniejszy jest ślad węglowy.
Oto lista niektórych z tych zabijających planetę pokarmów, które możesz chcieć przestać jeść, aby dbać o swoje zdrowie i zdrowie planety jako całości.
Jagnięcina.
Główną przesłanką, dlaczego czerwone mięso, w tym jagnięcina, znajduje się na szczycie listy najgorszych wyborów, jest fakt, że generuje ono emisję gazów cieplarnianych. Jagnięcina jest najbardziej zasobochłonnym mięsem w produkcji, głównie ze względu na zapotrzebowanie na paszę, a także zapotrzebowanie na paliwo, nawozy chemiczne, pestycydy i wodę. Jagnięcina jest również szczególnie gazowym zwierzęciem — zaskakująco ma o 50% wyższy ślad węglowy niż wołowina! Idąc na zakupy pamiętaj, aby kupować jagnięcinę ekologiczną. Zwierzęta karmione trawą jedzą organiczną trawę, paszę i siano. Najlepiej w swoich posiłkach zmniejszyć wielkość porcji mięsa, a zwiększyć porcję warzyw w daniach.
Najbardziej przyjazną dla środowiska opcją byłoby przejście na opcję wegetariańską, taką jak soczewica, która znajduje się bardzo nisko w łańcuchu pokarmowym. Zamiast mielonej jagnięciny w przepisie takim jak moussaka, użyj ugotowanej soczewicy lub przynajmniej upiecz ją w 100% karmionej trawą jagnięciny i ugotowanej soczewicy.
„Bardziej zieloną” opcją byłoby zjedzenie organicznych udek z kurczaka. Kurczak jest bardziej zasobożerny niż jagnięcina. Zamiast jagnięciny możesz przygotować małe kostki szaszłyków z udek kurczaka bez kości i skóry, aby uzyskać bardziej soczyste i zdrowsze kebaby.
Wołowina.
Jeśli chodzi o białko i kalorie, wołowina jest jednym z najbardziej nieefektywnych źródeł pożywienia. Jego produkcja emituje 20 razy więcej gazów cieplarnianych i zajmuje 20 razy więcej ziemi w porównaniu z roślinami strączkowymi i podobnymi roślinnymi pokarmami białkowymi w przeliczeniu na jednostkę jadalnego białka.
Głównym źródłem wpływu wołowiny na zmiany klimatu jest produkcja metanu, gazu, który jest 23 razy gorętszy od dwutlenku węgla, ale zakaz spożywania mięsa nie jest obowiązkowy. Dieta w stylu śródziemnomorskim pełna warzyw i białka roślinnego oraz z mniejszą ilością czerwonego mięsa pomaga schudnąć, zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych i ukrytych stanów zapalnych, zwiększyć ilość fitochemikaliów w diecie i mieć mniejszy ślad węglowy.
Jeśli masz zamiar jeść wołowinę, zawsze wybieraj odmianę organiczną lub karmioną trawą. Podobnie jak w przypadku jagnięciny, należy zmniejszyć wielkość porcji i zwiększyć porcję towarzyszących warzyw. „Bardziej zieloną” opcją jest indyk ekologiczny. Możesz zjeść małego burgera z indyka z warzywami.
Jeżeli lubisz ciekawostki, rekomendujemy stronę https://halokielce.pl, gdzie jest ich aż nadto.
Ser.
Sery są żywnością o dużej zawartości węgla. Ponieważ produkty mleczne przechodzą przez łańcuch dostaw bardzo podobny do produkcji zanieczyszczeń takich jak wołowina, może to wyjaśniać, dlaczego ser zajmuje trzecie miejsce pod względem najgorszego wpływu na środowisko, tuż poniżej mięsa.
Odpady zwierzęce powodują również znaczne zanieczyszczenie zarówno wody, jak i powietrza, emitując zarówno metan, jak i podtlenek azotu. Ci, którzy decydują się na przejście na wegetarianizm, czy to w niepełnym wymiarze godzin, czy w pełnym wymiarze godzin, mogą stwierdzić, że zastępują mięso dodatkowym serem, ale istnieją przyjazne dla planety sposoby spożywania białka. Większość ludzi jest zaskoczona, że mogą nadal spełniać swoje cele białkowe, przechodząc na podejście oparte bardziej na warzywach, bez poświęcania smaku. Jeśli chcemy jeść sery, najlepiej wybierać opcje ekologiczne lub aromatyczne, ponieważ wymagają one mniejszej obróbki, aby dobrze smakowały. Bardziej ekologiczną opcją są alternatywy serów wykonane ze składników takich jak orzechy. Twoją „bardziej zieloną” opcją jest hummus. Jest zrobiona z ciecierzycy, która jest daleko od łańcucha pokarmowego, ale nadal dostarcza dużo białka.
Wieprzowina.
Wieprzowina może być „drugim białym mięsem” w porównaniu do kurczaka w chudości, ale wieprzowina jest formalnie czerwonym mięsem. Dobra wiadomość jest taka, że jest to opcja nieco bardziej przyjazna środowisku niż jej „czerwone” odpowiedniki, czyli jagnięcina i wołowina. Zła wiadomość jest taka, że wieprzowina nadal wymaga trzy razy więcej ziemi i trzy razy więcej gazów cieplarnianych niż rośliny strączkowe! Przetwarzanie (w tym pakowanie i mrożenie) oraz gotowanie wieprzowiny również w znacznym stopniu przyczynia się do globalnej emisji.
Jeśli zdecydujesz się zachować wieprzowinę w swoim planie żywieniowym, ogranicz spożycie przetworzonej wieprzowiny, takiej jak bekon i szynka. Konserwanty zawarte w tych przetworzonych konwencjonalnych produktach wieprzowych są powiązane z rakiem, dlatego najlepiej zmniejszyć ilość spożywanego mięsa, aby uniknąć niebezpiecznych chorób w przyszłości.
Podsumowanie.
Jeśli jesz mięso (w tym wieprzowinę) lub drób, wybieraj produkty ekologiczne, aby wspierać rolnictwo, które ma charakter regeneracyjny i pomaga pobierać węgiel z atmosfery i umieszczać go z powrotem w glebie, a także wykazuje niższy ślad węglowy w produkcji. Zawsze najlepiej zmniejszyć ilość mięsa i zwiększyć porcję towarzyszących mu warzyw.