Ponad dziewięćdziesiąt procent naszego społeczeństwa spożywa chleb regularnie. Pomimo tych danych ludzie nadal uważają, że chleb jest tuczący i dlatego powinien być wyeliminowany z każdej diety. Należy jednak zauważyć, że chleb zawiera tylko około 3 gramów tłuszczu na 100 gramów produktu. Choć może się to wydawać nieprawdą, istnieją badania, które dowodzą, że jedzenie chleba i włączenie go do diety może być korzystne dla utraty wagi.
Dietetycy radzą, aby w celu utraty wagi nie rezygnować z jedzenia chleba. Chleb dostarcza między innymi dużej ilości węglowodanów, które po strawieniu są przekształcane w glukozę, wspomagającą pracę ważnych narządów, takich jak mózg. Zaleca się przyjmowanie około 1000 kalorii pochodzących z węglowodanów, więc jeśli spożycie chleba zostanie drastycznie ograniczone, organizmowi zabraknie tego składnika odżywczego, a dieta stanie się niezrównoważona.
Odpowiednia ilość chleba
Jeśli nie masz nadwagi, dietetycy zalecają spożywanie co najwyżej 200 gramów chleba dziennie, podzielonego na cztery porcje. Ważne jest niewątpliwie, aby spożywać je z umiarem i nie przesadzać z ich ilością, gdyż w przeciwnym razie nie są one zbyt dobre dla organizmu. Innym wielkim błędem jest przekonanie, że chleb razowy jest mniej tuczący niż biały. Chleb ma praktycznie tyle samo kalorii i białka co chleb razowy.
Chleb razowy
Mimo że jest prawie tak samo kaloryczny jak chleb biały, chleb razowy jest o wiele zdrowszy, ponieważ dostarcza większej ilości witamin, minerałów i błonnika, który jest niezbędny do poprawy tranzytu jelitowego. Ponadto większa zawartość błonnika sprawia, że ludzie znacznie szybciej czują się syci i jedzą mniej chleba.
Kilka faktów o chlebie
- W przypadku chleba bochenkowego miękisz jest najlżejszą częścią chleba i zawiera o wiele mniej kalorii niż skórka. Jest to kolejne błędne przekonanie, ponieważ ludzie uważają, że miękisz jest bardziej tuczący niż skórka.
2. Pieczywo w postaci sucharków jest dość niebezpieczne, ponieważ jest znacznie mniej sycące niż zwykły chleb. Są one również o wiele bardziej kaloryczne, ponieważ są smażone i zawierają więcej cukru.
3. W ostatnich latach bardzo modne stało się pieczywo smakowe, ale trzeba przyznać, że jest ono bardzo kaloryczne, ponieważ zawiera orzechy lub nasiona.
Dowiedz się również, dlaczego picie z butelki plastikowej jest niezdrowe.
Zakończenie
Jak widać, fałszywe jest przekonanie, że chleb jest tuczący i że nie należy go jeść, jeśli chce się zrzucić kilka kilogramów. Kluczem jest umiar tak jak w przypadku każdego rodzaju żywności. Jeśli przesadzisz i będziesz jadł chleb przez cały dzień, to normalne, że będzie on tuczący. Pamiętaj też, że chleb jest bogaty w węglowodany, których organizm potrzebuje każdego dnia. W każdym razie, jeśli musisz wybrać konkretny rodzaj chleba, najbardziej wskazany jest chleb razowy, ponieważ zawiera on znacznie więcej składników odżywczych niż chleb biały i jest bogaty w błonnik, który jest korzystny dla żołądka i pozwala szybciej poczuć się sytym.